【Rambut Tip】5 Punca Rambut Gugur

2021/08/02
【Rambut Tip】5 Punca Rambut Gugur
membantu Anda terhindar daripada masalah rambut gugur seteleh mengetahui apa sahaja punca

Mungkin selama ini Anda hanya mengalami masalah ini, tetapi tidak tahu menahu bagaimana boleh terjadi, apa puncanya. Untuk itu, tulisan berikut ini diharapkan dapat membantu Anda terhindar daripada masalah rambut gugur seteleh mengetahui apa sahaja punca dari masalah ini.

#1   Perubahan Hormon

Bentuk keguguran rambut lelaki dikenali dalam dunia perubatan 'alopesia androgenetik'. Keguguran ini berlaku akibat pengaruh tingginya jumlah hormon testosteron bernama dihidrotestosteron (DHT) yang membawa sebab akar rambut terlalu peka. Hormon ini menjadikan rambut lebih tipis dan mudah gugur dari akarnya.

Bentuk keguguran rambut perempuan terletak di bahagian atas kepala. Hormon yang membawa sebab keguguran pada rambut perempuan antara lain hormon yang terproduksi pada masa menopause, masa kehamilan, dan akibat penggunaan kotrasepsi hormon.

#2   Pengaruh Pengambilan Makanan

Pengambilan pemakanan yang tidak memenuhi standard juga menjadi punca rambut gugur dan tipis. Apabila anda sedang menjalankan program diet, maka jangan sampai ia menyebabkan keguguran rambut. Tetaplah pengambilan makanan tinggi gizi seperti zinc yang dapat menguatkan akar rambut.

#3   Alopesia Areata

Alopecia areata adalah gangguan kesihatan yang diperolehi dari penyakit autoimun, di mana sistem imun menyerang tubuh sendiri. Alopesia areata (rambut botak bertompok) kerap berlaku pada kalangan remaja dan dewasa. Beberapa penyakit yang mencetuskan alopesia areata adalah diabetes, anemia pernisus, tiroid, dan vitiligo.

#4   Kulit Kepala Tidak Sihat

Jarang sekali yang perhatian terhadap kesihatan kulit kepala. Kebiasaan abai terhadap kesihatan ini boleh membuat kulit kepala menjadi tidak sihat. Pada kulit kepala yang kotor dan tidak sihat, maka boleh dengan mudah dijangkitkan oleh kuman. Kuman ini boleh juga hadir ketika kulit kepala dalam keadaan panas dan lembab, seperti ketika memakai topi atau menutup rambut. Oleh kerana itu, selepas memakai topi dalam waktu yang cukup lama, jangan lupa untuk mencuci rambut.

#5   Jarang Keramas

Rambut yang jarang dicuci akan bau dan mudah gugur. Selain itu, jarang mencuci juga membuat rambut menjadi lembap dan berminyak. Keadaan rambut semacam ini apabila terkena sinar matahari maka membuat rambut dalam keadaan berminyak sekaligus berpeluh. Peluh pada kulit kepala boleh diserap oleh folikel rambut yang menyebabkan rambut lembap dan mengalami keguguran.